Este posibil ca astronomii sa fi gasit gauri negre misterioase ascunse in tot universul

Astronomii au detectat gauri negre mai mici si gauri negre mai mari de zeci de ani. Golurile mai mici au aproximativ aceeasi dimensiune ca un Soare multiplicat de cateva ori, in timp ce cele mai mari sunt egale ca masa cu un Soare multiplicat de milioane de ori. Dar a ramas o mare intrebare fara răspuns: unde sunt toate gaurile negre de dimensiuni medii? Legatura lipsa dintre gaurile negre mai mici si cele mai mari a ocolit pentru mult timp cercetatorii si oamenii de stiinta. Dar un studiu publicat miercuri in Astrophysical Journal poate sa fi descoperit unde traiesc aceste gauri negre intermediare. In trecut, astronomii teoretizasera existenta gaurilor negre de dimensiuni medii. Dar problema era cum sa le gasim. Lumina emisa de obiectele care cad in aceste gauri negre este greu de detectat. Aceasta lumina este de obicei cea pe care se bazeaza vanatorii de gauri negre atunci cand vine vorba sa-si faca descoperirile lor.

“Majoritatea teoriilor pentru formarea lor se bazeaza pe condiții care se gasesc doar in universul foarte timpuriu. Am vrut sa testam o alta teorie care spune ca ele se pot forma de-a lungul timpului cosmic in aceste grupuri de stele cu adevarat dense”, a spus Vivienne Baldassare, profesor asistent. la Universitatea de Stat din Washington si autor principal al studiului. Grupurile de stele nucleare sunt grupuri deosebit de dense, masive de stele care ocupa centrul majoritatii galaxiilor. Aceste clustere sunt cele mai dense medii stelare despre care stim pana in momentul de fata. Pentru a testa teoria cu pricina, cercetatorii au folosit cel mai puternic telescop cu raze X din lume, Observatorul de raze X Chandra. Acest telescop spațial hipersensibil orbiteaza in jurul Pamantului si este conceput special pentru a capta chiar si cele mai slabe emisii de raze X care provin din spatiul profund. Cercetatorii au folosit telescopul pentru a cauta semne de raze X ale gaurilor negre din clustere de stele nucleare din 108 galaxii diferite.

„Chandra este practic singurul instrument din lume care este capabil sa faca acest tip de munca”, a spus Baldassare. „Este capabil sa identifice locatiile surselor de raze X foarte precis, ceea ce este important atunci cand cauti semne de gauri negre in aceste clustere de stele nucleare foarte compacte”. Dupa analiza lor, cercetatorii au descoperit ca, daca un grup de stele nucleare se afla peste un anumit prag de masa si densitate, emite semnale de raze X care indica o gaură neagra si a facut acest lucru cu o rata de doua ori mai mare decat a clusterelor sub prag. Ei au gasit, de asemenea, dovezi ca conditiile din cadrul clusterelor de stele nucleare pot permite gaurilor negre mai mici sa creasca la dimensiuni medii. O teorie care nu a fost pe masa oamenilor de stiinta pana nu s-au convins de faptul ca ar putea fi adevarata.

„Practic, inseamna ca grupurile de stele care sunt suficient de masive si compacte ar trebui sa poata forma o gaura neagra”, a spus Baldassare. Desi studiile anterioare au gasit, de asemenea, dovezi ale gaurilor negre in astfel de grupuri de stele nucleare, spun cercetatorii, nimeni nu stie prea bine de ce aceste regiuni sunt favorabile formarii gaurilor negre. Cu toate acestea, Baldassare considera ca progresul echipei in încercarea de a gasi gauri negre cauzate de clustere nucleare este deosebit de interesant, pe cat de lent se dovedeste a fi. 

„Ne asteptam ca multe dintre aceste gauri negre sa se afle in regimul de masa intermediara intre gaurile negre supermasive si gaurile negre cu masa stelara, unde exista foarte putine dovezi pentru existenta lor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *