Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, update: Zelenski se adreseaza Congresului, numarul refugiatilor ajunge la 3 milioane

Dupa cum bine stim, Rusia a inceput o invazie pe scara larga asupra Ucrainei pe 24 februarie, intr-o miscare pe care presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit-o un „razboi impotriva intregii Europe”. Pana in momentul de fata, rusii nu au reusit sa ocupe decat o portiune in sudul tarii, si o fasie care sa conecteze Crimeea cu regiunea separatista Donbas, in care se afla cele doua republici autoproclamate Donetsk si Lugansk, care au fost recunoscute de Federatia Rusa cu putin timp inainte de inceperea invaziei. Liderii internationali s-au alaturat presedintelui american Joe Biden pentru a condamna „atacul brutal”. SUA, UE si Marea Britanie au impus sancțiuni economice Rusiei, inclusiv cele care il vizeaza direct pe presedintele rus Vladimir Putin. Tensiunile au crescut de luni de zile si au fost marcate de o acumulare de forte rusesti de-a lungul granitelor Ucrainei. Ucraina, care facuse parte din Uniunea Sovietica o mare parte a secolului XX, si-a declarat independenta in 1991. De atunci, tara a incercat sa stabileasca legaturi mai stranse cu Europa de Vest si SUA, legaturi care au fost in mare parte oprite atat de legatura cu Rusia, cat si de regimurile care s-au succedat la Kiev. In 2014, de exemplu, a avut loc Revolutia Demnitatii, care l-a rasturnat pe presedintele pro-rus Viktor Yanukovich, si tot atunci Rusia a atacat pentru prima data tara vecina, anexand Crimeea. Care este inca recunoscuta ca parte a Ucrainei de catre comunitatea internationala.

In ultimul timp, Ucraina a legalizat criptomonedele, potrivit unui anunt facut de Ministerul pentru Transformare Digitala pe 16 martie. Acest lucru vine intr-un moment in care activele digitale sunt donate pentru a ajuta eforturile umanitare si apararea Ucrainei impotriva invaziei ruse. Ucraina a primit aproximativ 100 de milioane de dolari in donatii cripto in ultimele trei saptamani. Mai mult, in timpul unei adrese virtuale adresate membrilor Congresului, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a cerut SUA sprijin suplimentar in lupta impotriva Rusiei, inclusiv o zona de excludere aeriana deasupra Ucrainei. „Ucraina este recunoscatoare Statelor Unite pentru sprijinul sau coplesitor”, a spus Zelenski. — Va rog sa faceti mai multe”. Zelenski a facut, de asemenea, apel direct la presedintele american Joe Biden, cerandu-i sa fie un „lider al lumii” si un „lider al pacii”. 

Peste 3 milioane de refugiati au fugit din Ucraina de la inceputul razboiului si pana in momentul de fata, desi se asteapta ca acest numar sa creasca in continuare, potrivit Națiunilor Unite. Cei care nu au reusit inca sa paraseasca tara se ascund in bunkere subterane, avand in vedere faptul ca toate marile orase ale tarii sunt bombardate de catre avioanele militare rusesti. In plus, aproape 2 milioane de persoane se plimba in derizoriu prin Ucraina, cautand nimic altceva decat sa se fereasca de bombardamentele rusesti. „Astazi am depasit o alta etapă teribila: trei milioane de refugiați au fugit din Ucraina”, a declarat Filippo Grandi, Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, într-un tweet. — Razboiul trebuie sa se oprească. Acum.”

Numai ca nu se va opri la cererea ONU atat timp cat Rusia este una dintre natiunile care au drept de veto pentru a bloca absolut orice rezolutie ar putea lua Natiunile Unite in aceasta directie. Mai recent a venit chiar o solicitare de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, care ordona Federatiei Ruse sa opreasca invadarea Ucrainei. In acelasi timp, rusii vin si ei cu sanctiuni asupra Occidentului. Ministerul rus de Externe l-a sanctionat pe Biden si alți oficiali americani. Sanctiunile anuntate de Rusia sunt o interdictie asupra lui Biden de a intra in tara, iar toate bunurile pe care le detine acolo sunt inghetate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *