Noul serviciu de gaming mobil al Facebook spune “nu” iPhone-urilor

Lumea servicilor de gaming streaming se numara, mai nou, printre ambitiile celor de la Facebook. Cea mai mare retea sociala din lume va concura cu companii precum Sony, Microsoft, Google, Amazon, Apple si Nvidia in acest domeniu. Toate companiile mentionate in aceasta lista ofera utilizatorilor posibilitatea de a juca jocuri complexe, de PC sau consola, in acelasi mod in care Netflix transmite filme. In timp ce majoritatea companiilor care sunt implicate in domeniul de gaming streaming se concentreaza in special pe jocurile de top, cum ar fi Grand Theft Auto V sau Assassin’s Creed Valhalla, Facebook are de gand sa-si indrepte atentia spre partea de jocuri mobile. 

Noul serviciu al celor de la Facebook, care face parte din proiectul Facebook Gaming, va oferi utilizatorilor acces la jocuri pentru smartphone-uri, cum ar fi Asphalt 9: Legends fara a fi nevoie ca acestia sa descarce sau sa instaleze aplicatiile respective. In schimb, cei de la Facebook au sustinut ca utilizatorii vor putea juca aceste jocuri pe un computer prin intermediul site-ului Facebook Gaming sau prin aplicatia Facebook pe dispozitivele alimentate de software-ul Android Google. Este un demers extrem de interesant din partea celor de la Facebook, care isi doresc astfel sa capteze atentia publicului care prefera jocurile mobile in dauna celor de pe calculator sau consola. Cu toate acestea, noul serviciu al Facebook nu va fi valabil pentru toate telefoanele mobile. 

Facebook pune la dispozitie acest serviciu pentru dispozitivele electronice care ruleaza pe Android, insa nu si pe iOS. Compania a declarat ca, restrictiile celor de la Apple care impun, printre altele, ca furnizorii de jocuri cloud sa prezinte fiecare joc echipei sale de revizuire inseamna ca serviciul nu va functiona pe iPhone, cel putin pentru moment. “In timp ce calea noastra iOS este incerta, un lucru este clar. Apple trateaza jocurile in mod diferit si continua sa exercite controlul asupra unei resurse foarte pretioase”, a scris Jason Rubin, vicepresedintele departamentului pentru jocuri din cadrul Facebook, intr-o postare pe blog in cursul zilei de luni. 

Mutarea celor de la Facebook marcheaza cel mai recent efort al gigantului american de a se impune si pe piata de gaming, care este, la momentul actual, una dintre cele mai mari si mai dinamice industrii de divertisment din intreaga lume. O parte din motivul acestui succes este explozia jocurilor conectate la internet, permitand titlurilor precum Fortnite sa atraga sute de milioane de jucatori care sa concureze unul impotriva celuilalt intr-o lupta de tip battle royale. Iar cand nu concureaza individual impotriva unei multimi de jucatori, utilizatorii folosesc aceste jocuri pentru a se intalni cu prietenii, ca un fel de noua retea de socializare, cel mai bun exemplu fiind jocul Among Us. Iar cum, in timpul pandemiei de coronavirus, serviciile de gaming streaming au inregistrat o crestere majora, Facebook incearca sa-si extinda influenta in acest domeniu. 

In acelasi timp, notabila este si decizia celor de la Facebook de a exclude dispozitivele iOS de pe lista de servicii a viitorului sau software si a ataca Apple in mod public. Compania din Copertino a fost criticata in nenumarate randuri pentru modul in care gestioneaza App Store. Aceasta impune un set de reguli foarte stricte pentru a putea permite aplicatiilor sa apara pe App Store, un set de reguli care ii ofera un control mare asupra jocurilor si aplicatiilor ce apar pe magazinul de aplicatii al companiei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *