Huawei a livrat aproape 7 milioane de telefoane 5G anul trecut, in ciuda opozitiei americane

Huawei a declarat, miercuri, ca a livrat in jur de 6,9 milioane de telefoane 5G in 2019, in ciuda eforturilor americane de a opri controversatul producator de telefoane chinezesti sa domine piata wireless de urmatoarea generatie. Anul trecut, cei de la Huawei au lansat opt modele de telefoane 5G: Mate 30 Pro 5G, Mate 30 5G, editia Porsche Design Mate 30 Pro RS, Mate 20 X 5G, Nova 6 5G, Mate X, Honor V30 Pro si Honor V30 standard. Cu alte cuvinte, putem spune faptul ca Huawei a livrat aproape la fel de multe dispozitive cu conexiune 5G ca si cei de la Samsung, desi compania chinezeasca a intampinat mai multe dificultati in decursul anului trecut. In special dificultatile nascute in urma unuia dintre cele mai mari scandaluri in tech din ultima vreme, in contrast direct cu razboiul comercial dintre Statele Unite si China. 

Departamentul de Comert al Statelor Unite a trecut Huawei pe lista neagra a companiilor in luna mai, in urma unui ordin executiv al presedintelui Donald Trump, care a interzis efectiv compania din retelele de comunicatii americane. Oficialii de securitate nationala se tem ca  echipamentele si dispozitivele de la Huawei ar putea fi folosite pentru a spiona guvernele si companiile cu care colaboreaza, pentru a furniza informatii catre guvernul Chinei – o acuzatie pe care cei de la Huawei au negat-o in mod repetat. Si o acuzatie asupra careia, la urma urmei, nu exista dovezi clare pentru a fi demonstrata fara drept de apel. 

In decembrie, reprezentantii companiei au raportat faptul ca au livrat in jur de 240 de milioane de telefoane in timpul anului 2019. Daca nu ai vazut niciodata unul, asta se datoreaza faptului ca telefoanele Huawei sunt practic invizibile in SUA. In ciuda acestui fapt, Huawei este al doilea cel mai mare producator de telefoane din lume (in spatele sud-coreenilor de la Samsung).  De asemenea, Huawei a prezentat echipamentele sale de infrastructura 5G in timpul conferintei de presa pe care compania a organizat-o in cursul zilei de miercuri. Aceasta este o sursa de ingrijorare pentru politicienii americani, pana in punctul in care un grup bipartidist de senatori americani a introdus marti legislatia pentru subventionarea companiilor care dezvolta echipamente 5G „de incredere si securitate”.

Statele Unite sunt preocupate si de influența globala a Huawei. Luni, oficialii americani au incercat sa convingă guvernul premierului britanic Boris Johnson sa excluda Huawei din retelele 5G din Marea Britanie. Asta dupa ce negocierile in acest sens cu alti lideri europeni au esuat. Franta a permis accesul celor de la Huawei la proiectul lor pentru o retea 5G tocmai pentru conflictul pe care il are cu SUA in ultima vreme (mai degrabaconflictul dintre Emmanuel Macron si Donald Trump decat cel dintre cele doua tari). Iar Germania a ales si ea sa permita celor de la Huawei sa lucreze la reteaua lor 5G. Si exista zvonuri conform carora si Marea Britanie ar urma sa faca la fel, din moment ce Huawei isi ofera serviciile la preturi mult mai scazute in comparatie cu orice alta companie care lucreaza in domeniul wireless, broadband si alte servicii de telecomunicatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *