Indonezia isi doreste sa inlocuiasca cateva locuri de munca in domeniul civil cu inteligenta artificiala

Presedintele indonezian Joko Widodo a ordonat joi agentiilor guvernamentale sa inlature doua randuri de functionari publici in 2020 si sa ii inlocuiasca cu informatii artificiale, in incercarea de a reduce birocratia care impiedica investitiile in tara. Ca o mica paranteza, am observat faptul ca guvernul lui Ludovic Orban spune ca e pentru reducerea considerabila a birocratiei in spatiul public, insa tot ce a facut pana acum a fost o curatenie in randul functionarilor lasati de PSD in functie. In mod normal, acestia sunt denuntati ca ineficienti si demisi din functii pentru a fi inlocuiti cu alti functionari numiti de PNL si aproape la fel de ineficienti. E parcursul cat se poate de natural al lucrurilor si un fenomen pe care nimeni nu-l mai poate opri in momentul de fata, insa ma intreb daca Orban se va tine de cuvant in ceea ce priveste reducerea considerabila a numarului de functionari pentru combaterea birocratiei. Am facut aceasta paranteza pentru a face evident, una dintre celebrele comparatii, Romania-orice alta tara de pe aceasta planeta. In timp ce la noi sunt concediati functionarii PSD, la indonezieni functionarii sunt si inlocuiti cu servicii de inteligenta artificiala mult mai eficiente. 

Widodo a facut aceste observatii in privinta modului in care numarul de functionari publici este daunator pentru posibilitatea de a investi in economia indoneziana in timp ce se afla la o intalnire cu lideri ai marilor companii. Presedintele din Indonezia a elaborat o agenda detaliata de reforme pentru al doilea termen, reforme care vizeaza schimbarea de la radacini a structurii celei mai mari economii din Asia de Sud-Est prin reducerea dependentei de resurse naturale. Nu cred ca Indonezia are posibilitatea de a deveni un nou Singapore, totusi, deci ma intreb cum o sa se descurce din punct de vedere economic fara aceste resurse naturale. Ramane de vazut, insa macar se straduiesc sa dezvolte tara din punct de vedere economic.

PreČ™edintele, al carui nou mandat de cinci ani a inceput luna trecuta dupa ce a castigat alegerile prezidentiale organizate in aprilie, a declarat ca Indonezia ar trebui sa treaca la industria grea, de ultima generatie, precum vehicule electrice, si sa investeasca materialele  prime ale tarii, precum carbunele si bauxita, in astfel de industrii, nu doar pentru export. Ceea ce ar face din Indonezia un important producator de vehicule electrice, avand in vedere faptul ca tara are resurse naturale pe care prefera sa le exporte catre diferite tari. Ceea ce inseamna subzistenta, cand tara are acel potential de a deveni o putere importanta in industria grea in cazul in care s-ar investi mai mult in acest domeniu.

Evident, o astfel de transformare ar necesita investitii straine, iar Widodo a spus ca va imbunatati climatul de afaceri prin fixarea a zeci de legi in acest sens, dar mai ales prin reducerea birocratiei. Pentru a reduce birocratia, Widodo a declarat ca primele patru nivele de functionari ai agentiilor guvernamentale vor fi eliberate din functii incepand cu anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *