TikTok vs Facebook si modul in care Zuckerberg a luat foc

Din nou, TikTok este noul fenomen atunci cand vine vorba despre retele sociale. Platforma video a doborat niste recorduri intr-un timp scurt si se afla pe o panta clar ascendenta. Printre realizarile cu care TikTok se poate mandri se afla, in primul rand, faptul ca depasit numarul de descarcari al Facebook, cu 1,5 miliarde de descarcari, conform cifrelor unui studiu realizat de catre cei de la SensorTower Analytics. Platforma video a inregistrat 176,5 milioane de descarcari noi pe Android sau iOS doar in cursul celui de-al treilea trimestru al acestui an, iar popularitatea retelei e mai mare decat ar putea cifrele arata, pentru ca nu au fost mentionate in discutie si descarcarile de pe magazinele virtuale populare in China. In al doilea rand, TikTok este pe locul 3 in topul celor mai populare aplicatii ale anului, depasind nume grele precum Facebook si Instagram, desi se afla in spatele unor aplicatii ca WhatsApp si Messenger. Chiar e TikTok vs Facebook all the way, avand in vedere faptul ca 4 aplicatii din top 5 cele mai populare apartin celor de la Facebook. Dincolo de opiniile mele personale in legatura cu ambele retele, pe care le-am exprimat de atatea ori, este o lupta destul de interesanta. 

Evident, popularitatea TikTok nu convine celor de la Facebook. Pana acum, Facebook era reteaua sociala care prezenta o atractie pentru tinerii din intreaga lume, insa situatia a luat o intorsatura oarecum drastica in urma scandalului Cambridge Analytica. Desi ramane cea mai utilizata retea sociala din lume, Facebook a pierdut in urma acestui scandal o multime de utilizatori, mai ales pe cei din Statele Unite. Bine, nu a pierdut destul de multi, dar trecem peste. In acelasi timp, acum TikTok este atractia adolescentilor care sunt in cautare de umor bazat pe “sketch-uri”, lip sync si tot felul de clipuri scurte cu tenta de video meme. 

E si un lucru personal, totusi, avand in vedere faptul ca China a interzis Facebook in 2009. Ceea ce a insemnat faptul ca Zuckerberg ramanea fara 700 de milioane de utilizatori extrem de importanti in calculele sale. Utilizatori din care TikTok are procente importante, si care au fost indispensabili pentru performantele pe care aplicatia chinezeasca le-a inregistrat impotriva Facebook in 2019. In mod ironic, la 10 ani dupa ce reteaua sociala a lui Zuckerberg a fost interzisa in China. La fel ca multe alte companii americane, mai ales cele care au motoare de cautare sau platforme sociale. 

„Pana acum, internetul din orice tara in afara de China a fost definit de platformele americane, care au valori puternice privind libertatea de exprimare. Nu exista nicio garantie că aceste valori vor domina. Serviciile noastre, precum WhatsApp, sunt folosite de protestatari si activisti din toată lumea, datorita confidentialitatii datelor, in timp ce TikTok castiga teren si aceste proteste sunt cenzurate, inclusiv in Statele Unite”, declara Mark Zuckerberg in privinta TikTok. 

Normal, Zuck uita de momentele in care tinea discursuri in chineza mandarina pe la universitatile din tara cand voia sa faca rost de serviciul Musical.ly. Care a fost cumparat de ByteDance, aceeasi companie care detine TikTok in prezent. E nevoie de mai multe detalii sau e destul de clar pana aici?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *