Tim Cook, presedintele unei universitati de top din China

Faptul ca Apple a avut dintodeauna o relatie mai stransa cu China este un lucru cunoscut. Fara indoiala, corporatia din Copertino ar fi fost cea mai afectata companie americana in cazul in care razboiul comercial dintre Statele Unite si China nu ajungea la un acord provizoriu de principiu prin care tarifele ce urmau a fi impuse pentru marfurile chinezesti sa fie amanate pana la semnarea unui acord in adevaratul sens al cuvantului. Acele marfuri chinezesti pentru care s-ar fi impus tarif in SUA sunt chiar iPhone-urile. Si chiar pe piata de telefoane mobile din Statele Unite, pe care Apple o domina in mod autoritar de ani de zile. Unde totusi ar exista prospectul unei scaderi in vanzari in cazul in care ar creste preturile telefoanelor Apple ca urmare a acestei decizii. Sa nu mai mentionez si faptul ca Apple trece prin, probabil, cea mai buna perioada din acest punct de vedere in ultimii 2 ani de zile, noile iPhone 11 inregistrand vanzari mai mari ca iPhone X si XR la un loc. 

Cat despre relatia Apple cu China, se poate spune ca este in avantajul corporatiei americane sa ramana prezenta intr-una dintre cele mai tari economii din lume in momentul de fata. Motiv pentru care Apple, la fel ca si Google, a recurs la masuri controversate doar cu scopul de a nu deranja guvernul chinez. Un exemplu concret este faptul ca cei de la Apple au cerut producatorilor serialelor filmate pentru serviciul de streaming al companiei, Apple TV Plus, sa renunte la orice referinta legata de China in scenariile lor. Si asta e doar un mic exemplu. Pentru afaceri de succes, nu trebuie suparati tovarasii din Partidul Comunist Chinez. 

Amuzant este faptul ca in anumite domenii, cele doua tari nu par sa aiba nici un fel de rivalitate una cu alta. Ceea ce mi se pare normal, pentru ca nu e ca si cum americanii si chinezii ar fi nationalitati care au o ura reciproca la fel de puternica precum chinezii cu japonezii sau americanii cu rusii. Ideea este ca printre domeniile in care cele doua natiuni nu mar sa aiba animozitati este si cel universitar. Astfel, in panouul consultativ al facultatii de Business din cadrul Universitatii Tsinghua fac parte personalitati americane proeminente, precum Mark Zuckerberg, Satya Nadella si Elon Musk. Iar cea mai recenta aditie este Tim Cook, directorul executiv al celor de la Apple. Care va ocupa functia de presedinte al consiliului, potrivit publicatiei americane CNN.

Facultatea de Economie si Management a emis un comunicat prin care a transmis publicului faptul ca Tim Cook a fost cel care a prezidat intalnirea anuala a consiliului respectiv, intalnire ce a avut loc vinerea trecuta. Numirea lui in aceasta functie universitara a fost primita cu entuziasm de catre mai multe figuri importante din China. Printre acestea se numara fondatorul consiliului si fostul premier chinez, Zhu Rongji, care a afirmat intr-o scrisoare, publicata in cursul zilei de marti, faptul ca spera ca noul panou sa devina „din ce in ce mai bun” sub indrumarea lui Cook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *