Apple apara modul in care impartaseste datele colectate pe Safari cu Google sau Tencent

Cei de la Apple resping vehement rapoartele din presa conform carora acestia ar trimite datele private de navigare ale utilizatorilor Safari catre Google si compania de tehnologie chineza Tencent, spunand ca protejeaza informatiile oamenilor in propriile sisteme si nu trimite intr-un mod usor informatii in legatura cu utilizatorii aplicatiilor sale care alte companii.

Ingrijorarile au avut ca rezultat redactarea unor rapoartele de catre mai multe publicatii in weekend, Acestea s-au concentrat pe sistemul de „avertizare frauduloasa a site-ului web” de la Apple. Functia, care este incorporata in browserul web Safari Apple pentru computere Mac, iPhone si iPads, este conceputa pentru a avertiza oamenii atunci cand viziteaza site-uri pe care hackerii le creeaza pentru a-i pacali sa partajeze parole de conectare pentru banci, e-mail si social media. Serviciul, care este activat implicit, insa poate fi usor dezactivat din setari, este alimentat partial de serviciul de navigare sigur vechi al Google, care tine evidenta site-urilor web proaste. Atat de Google, cat si de Tencent, principalul motor de cautare din China.

In documentatia Apple, producatorul de iPhone a spus ca browserul său Safari “poate trimite informatii calculate de pe adresa site-ului catre Navigarea sigura Google si Navigarea sigura Tencent pentru a verifica masura in care un site este sau nu fraudulos. Acesti furnizori de navigare pot, de asemenea, sa va inregistreze adresa IP.” Evident ca vor inregistra ceva in schimbul protectiei pe care, aparent, o ofera.

Insa, in declaratia despre care am vorbit la inceputul articolului, cei de la Apple au spus ca de fapt nu trimite informatii catre Google sau Tencent. In schimb, compania americana ar primi o lista de site-uri web proaste de la ambele companii si apoi ar folosi-o cu scopul de a proteja utilizatorii in timp ce acestia navigheaza pe internet. Apple ascunde uneori informatiile despre site-ul web pe care il viziteaza utilizatorii daca acestia solicita mai multe informatii pentru a verifica daca un site este daunator.  Adresa URL, sau adresa site-ului web verificate, „nu este niciodata oferita altcuiva de catre un furnizor de navigare sigura”, a spus Apple in cadrul declaratiei furnizate anterior catre cei de la Bloomberg.

Dar, a spus Apple, internetul sau adresa IP a browserului persoanei sunt informatii care pot fi impartite cu motoare de cautare precum Google sau Tencent. Pentru persoanele preocupate de confidentialitatea lor, serviciul poate fi dezactivat in Setari, preferinte Safari de pe iPhone sau Mac.

Episodul este doar unul dintr-o intreaga telenovela cu tematica amintarii si a preocuparilor crescande a utilizatorilor cu privire la modul in care companiile din domeniul tech utilizeaza  informatiile si unde sunt transmise si stocate acestea. Dupa ani in care companii precum Facebook au fost acuzate ca au gestionat prost datele utilizatorilor, oamenii examineaza din ce in ce mai mult comportamentul companiilor. In afara de Romania, unde nimanui nu-i pasa. Aceasta include modul in care companiile respective fac afaceri cu corporatii din China, unde preocuparile privind drepturile omului au starnit proteste de saptamani intregi in Hong Kong. Cu acelasi deznodamant ca si cele de la Tiananmen, la urma urmei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *