Un inginer de la Yahoo a spart mii de conturi pentru a fura imagini indecente cu femei

Vorbim despre natura umana, atunci cand ai posibilitatea si cunostintele necesare de a face anumite lucruri ce depasesc linia fina a moralitatii, e clar ca o s-o faci. Deobicei sunt legate de bani si de femei, aceleasi doua chestii despre care canta toti manelistii, trapperii si pentru care majoritatea barbatilor ar da… tot ce nu au. Unii au mai mult control asupra dorintelor pe care toti le avem, altii mai putin. Un exemplu negativ e acest individ despre care am vorbit in titlu. Un inginer software de la Yahoo a furat videoclipuri si imagini indecente din mii de conturi ale fetelor tinere in timp ce lucra la companie. Exact despre ce vorbeam la inceputul articolului, dragi cititori. 

Respectivul, pe numele lui Reyes Daniel Ruiz (34 de ani), care, evident, nu mai este angajat la Yahoo, s-a declarat vinovat luni ca a folosit accesul sau la sistemele Yahoo pentru a fura nuduri de pe conturile utilizatorilor de sex feminin. Bine, nu sunt singurele conturi la care a avut acces si pe care le-a “verificat”, doar ca de la ceilalti nu fura nuduri sau poze deocheate. Tanarul de 34 de ani din Tracy, California, a accesat, in total, peste 6.000 de conturi Yahoo, inclusiv pe cele ale prietenilor personali si colegilor de munca, au spus procurorii americani. El a folosit accesul la datele de acreditare pentru a incerca apoi sa acceseze conturile lor iCloud, Facebook, Gmail si DropBox pentru a cauta materiale suplimentare. Punea mana pe tot felul de materiale compromitatoare in afara de poze nud unde reusea sa foloseasca datele de Yahoo pentru a se conecta pe alte platforme. 

Atunci cand cei de la Yahoo au descoperit activitatea lui Ruiz, el a distrus computerul si hard disk-ul pe care îl folosise pentru a stoca materialul pe care l-a furat, potrivit procurorului american din districtul de nord al Californiei. Evident ca nu i-a mers prea mult si ca tot a fost retinut de politie. El a pledat vinovat pentru un numar de infractiuni cibernetice de tip hacking si, in prezent, ispaseste o pedeapsa de cinci ani de inchisoare la care a fost condamnat din data de 3 februarie.

Abuzul facut de Ruiz cu accesul sau intern la conturile utilizatorilor este cel mai recent dintr-o linie lungă de probleme grave de securitate cu care se confrunta cei de la Yahoo. Filiala britanica a companiei a fost amendata cu 250.000 de lire sterline de o instanta judecatoreasca a Marii Britanii, in anul 2018, dupa ce a pierdut datele a peste o jumatate de milion de oameni intr-un hack asupra companiei in 2014. A urmat si o amenda in valoare de 35 de milioane de dolari de la autoritatile de reglementare din Statele Unite. In ciuda faptului ca acest atac asupra Yahoo a avut loc în 2014, compania a mentinut tacerea in privinta pierderii datelor a aproximativ 500 de milioane de utilizatori internationali pana in 2016.

Iar in 2013, hackerii au reusit sa fure date apartinand trei miliarde de conturi Yahoo – lucru pe care compania nu l-a recunoscut tot pana in 2016. Abia in 2017, compania a ajuns sa fie trasa la raspundere pentru aceste lucruri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *