McDonald’s foloseste inteligenta artificiala pentru comenzile la drive-through

Dar nu si in Romania. La noi in tara, daca esti cu masina si vrei sa iti comanzi ceva fara sa mai intri in restaurant, ai acel McDrive. Te intampina o voce care te intreaba exact ce vrei sa comanzi, dupa care iti astepti frumos randul si eventual dupa 5-10 minute iti poti primi comanda si sa pleci. Evident, vocea care te intampina e, deobicei, vocea unei femei (nu ca ar conta chestia asta). Deci, comenzile se inregistreaza de catre angajati platiti special pentru acest lucru. Poti sa le spui servere umane, si e suficient de complicat. Pana iti inregistreaza persoana respectiva comanda, pana se uita pe camera sa vada cine a inregistrat comanda, pana o transmite. Oricum, nu-i bai, fiindca tu oricum stai la coada dupa alti 5 insi care sunt in fata ta la momentul ala. Doar ca tin sa punctez faptul ca procesul nu e unul eficient. Pana si eu am lucrat la Mc pentru o luna si ceva, si pot spune ca acolo trebuie sa bagi ca eroul, pentru ca volumul de comenzi e prea mare. Si trebuie sa fie direct proportional cu volumul muncii prestate. Iar daca nu te descurci, poti zbura din restaurant. 

In fine, dincolo de un mic insight din scurta mea experienta de lucrator la Mc, sa trecem la subiectul articolului. Adica cel despre care vorbeam in titlu. McDonald’s lucreaza pentru a inlocui serverele umane cu o tehnologia bazata pe voce generata de inteligenta artificiala in drive-through-urile sale americane. Lantul de fast-fooduri spera ca tehnologia AI va face mai eficient procesul de comanda si servire a clientilor. Cei de la McDonald’s au de gand sa implementeze aceasta tehnologia cu ajutorul start-up-ului Apprente, pe care au achizitionat-o in cursul aceastei saptamani. Din motive evidente. Aceasta schimbare vine pe fondul ingrijorarii pentru lucratorii ale caror locuri de munca pot fi puse in pericol ca urmare a automatizarii si a noilor tehnologii.

Un lucru destul de bizar in acest sens este ca toata aceasta debandada ar putea porni de la un lant de fast-fooduri. In Romania, o tara inapoiata ca mentalitate si ca tehnologie, si in general in aceasta hazna numita Europa de Est, nu exista posibilitatea ca acest lucru sa se intample pentru 1000 de ani de acum incolo, insa in alte tari, este un motiv real de panica. Astfel, sunt estimari destul de pesimiste in acest sens, sustinand ca pana in 2030, aproximativ 20 de milioane de locuri de munca numai in industria de fabricatie ar putea fi inlocuite cu roboti. Cel putin potrivit analistilor de la Oxford Economics.

Iar cei de la McDonald’s intentioneaza sa-si extinda echipa recent formata McD Tech, prin angajarea mai multor ingineri si oameni de stiinta de date. In martie, a investit in tehnologie care ar putea modifica automat panourile individuale ale meniurilor, in functie de factori precum vremea, de exemplu, sugerand automat clientilor inghetata McFlurry in zilele calduroase sau spunandu-le acestora care feluri de mancare erau deja populare la acel restaurant intr-o zi anume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *