Facebook va trebui sa plateasca SEC o amenda de in jur de 100 de milioane de dolari

Intr-un articol anterior, am vorbit despre Comisia Federala pentru Comert (FTC) din Statele Unite si amenda de 5 miliarde de dolari pe care ar pregati-o celor de la Facebook. Acum si Autoritatea de Supraveghere Financiara a SUA (Securities Exchange Commission, pe scurt SEC) va anunța miercuri o intelegere cu cei de la Facebook, care, evident, va include o amenda care se asteapta sa depaseasca 100 de milioane de dolari, in legatura cu o ancheta privind modul in care Facebook gestioneaza datele utilizatorilor, raporteaza cei de la The Wall Street Journal.

Facebook este acuzat de faptul ca nu-si avertizeaza suficient investitorii si utilizatorii ca dezvoltatorii si alte parti terțe care, in obtinerea datelor despre utilizatori, ar fi inaclcat politicile Facebook sau nu au obtinut permisiunea utilizatorului, a spus o persoana familiară cu situatia in care se afla reteaua sociala pentru WSJ. SEC, printre alte agentii federale, intre care ii numaram mai ales pe cei de la FTC, au inceput sa investigheze Facebook in iulie 2018, dupa ce Facebook a dezvaluit in martie 2018 ca Cambridge Analytica, o consultanta digitala care avea legaturi cu campania prezidentiala a lui Donald Trump, accesa in mod necorespunzator informatiile personale ale pana la 87 milioane din utilizatori ai retelei sociale. Atunci cand au fost contactate ambele parti de catre presa americana pentru a oferi detalii suplimentare in legatura cu aceasta stire, un purtator de cuvant al Facebook a refuzat sa comenteze raportul, dar a declarat ca va face un anunt oficial la ora 5 a.m. PT miercuri. In schimb, cei de la SEC nu au raspuns in mod imediat unei solicitari de comentarii.

De asemenea, este de asteptat ca si FTC sa dezvaluie miercuri o amenda de aproximativ 5 miliarde de dolari celor de la Facebook din cauza scandalului Cambridge Analytica. Amenda, care ar fi reusit sa obtina ok-ul diviziei civile a Departamentului de Justitie al Statelor Unite, ar reusi sa doboare recordul de 22,5 milioane de dolari pe care FTC le-a impus celor de la Google, in 2012. Zvonuri in legatura cu aceasta suma uriasa a intelegerii au circulat pe internet de luni de zile, iar potrivit unor surse, Facebook a pus deja bani deoparte (in jur de 3 miliarde de dolari, potrivit acestor zvonuri) pentru a plati amenda. 

Au existat anumite dezacorduri in privinta deciziei celor de la FTC, argumentul principal fiind ca ar lasa Facebook-ul sa scape prea usor. Oarecum, pentru ca e clar ca o amenda nu poate fi atat de buna precum restrictii reale, care sa impiedice compania din a continua colectarea de date, reforme structurale si termeni substantiali pentru a proteja confidentialitatea utilizatorilor. Cu toate ca, impreuna, aceste amenzi constituie o suma suficient de mare pentru a face Facebook sa iasa putin sifonata, din punct de vedere financiar, din aceasta chestiune. Insa, nici acest lucru nu este suficient din moment ce: 1) amenzile nu au oprit niciodata companiile tech din a-si continua practicile dubioase si 2) Facebook are un buget suficient de mare, fiind cea mai populara retea sociala din lume, sa continue in ciuda acestor amenzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *