Google, Apple, Amazon si Facebook, in fata Congresului saptamana asta

Cei mai mari giganti din domeniul tech se vor afla inca o data la sediul Congresului saptamana asta. Motivul? Google, Apple, Amazon si Facebook urmeaza sa se confrunte cu  audieri in privinta politicilor de incalcare a confidentialitatii utilizatorilor, antitrust, dar si in privinta Libra, noua moneda virtuala a celor de la Facebook. In fiecare caz, totusi, adevarata intrebare cu care se vor confrunta este daca guvernul american ar trebui sa isi intensifice eforturile de a reglementa mai mult domeniul tech.

Audierile, desfasurate la Capitol Hill, au titluri academice (cu tenta de slogane inselatoare) precum “Platformele online si puterea de piata, partea 2: Inovarea si spiritul antreprenorial”. Aceasta audiere, programata marti, impreuna cu Comitetul Judiciar al Camerei, este organizata cu scopul de a discuta despre problemele antitrust cu reprezentantii Amazon, Apple, Facebook si Google. Comitetul Senatului va organiza o audiere intitulata “Examinarea considerentelor privind valuta digitala si confidentialitatea datelor propuse de Facebook” pentru a discuta despre Libra, noua criptomoneda a retelei sociale, cu care compania “spera ca va schimba modul in care utilizatorii online fac tranzactii zi de zi”. Si de asemenea, pentru a discuta despre confidentialitatea datelor pe reteaua sociala.

Aceste audieri reprezinta cea mai recenta intrunire in conflictul in continua evolutie dintre mariile corporatii din domeniul tech si parlamentari de la Capitol Hill – un conflict ce devine rapid o problema reala avand in vedere apropierea scrutinului prezidential din America, de anul viitor. In joc este modul in care guvernul va reusi sa reglementeze industria tehnologica, care a devenit una dintre cele mai mari si mai puternice grupuri din lume. Amazon si Apple ambele au valoreaza aproape un trilion de dolari, in timp ce Google si Facebook atrag audiențele acelui numar in miliarde.

Timp de decenii, companiile din Silicon Valley au reprezentat noul vis american, creand corporatii de miliarde de dolari de la un simplu moment genial al unui student de facultate. Dar in ultimii cativa ani de zile au adus un flux continuu de scandal si malware. Facebook si Google s-au confruntat cu acuzatii in privinta incalcarii confidentialitatii utilizatorului, libertatii de exprimare si chiar de interferente electorale. Intre timp, Amazon si Apple au devenit atat de mari si de puternice, incat unii parlamentari sustin ca au devenit monopoluri care trebuie divizate. Autoritatile de reglementare au inceput deja să aloce intreprinderilor amenzi record, inclusiv o hotarare a UE impotriva Google sa plateasca 5 miliarde de dolari, anul trecut, iar Comisia Federala a Comertului din SUA vrea sa pedepseasca Facebook cu o amenda in valoare de alte 5 miliarde, in acest an.

Insa, nu au fost pedepse suficiente pentru a convinge o gramada de politicieni. Ca de exemplu, presedintele SUA, Donald Trump, care a folosit social media pentru a vorbi despre lumea politica, a devenit unul dintre cei mai puternici critici ai industriei. “Această noua tehnologie este atat de puternica si atat de importanta si trebuie folosita in mod echitabil”, a spus el în timp ce vorbea la un summit social media cu aliatii conservatori, saptamana trecuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *