S-ar putea ca urmatorul mare joc pe care il joci sa nu se mai termine

Nu e o gluma. Atunci cand cei de la Microsoft visau la urmatorul joc urias, si-au imaginat o lume in care jucatorii si prietenii lor sa-si creeze propriile povesti in timp ce se joaca. Nu, ma, nu Instastory, iti explic eu. Gen sa contribui tu la povestea jocului. Suna complicat? Normal ca e, daca esti lipsit de creativitate din cauza faptului ca socializezi doar pe Facebook si te iei dupa trend ca un hipster. Macar ai fete in DM? Degeaba daca 4 din 5 te pun la friendzone, iar restul nu te baga in seama. Sa ma opresc? Ok, ok, revenind la lucruri mai serioase. 

Aceasta idee a aparut prima oara inca de la “Sea of ​​Thieves”, o caricatura de joc cu pirati, in care jucatorii calatoresc de-a lungul oceanelor in barci, explorand ruinele subacvatice si cautand comori in jurul insulelor parasite din întreaga lume. “Aceasta poate fi o experienta cu adevarat magica”, a spus Craig Duncan de la Microsoft. “Iti poate oferi o experienta  diferita fata de oricare alta”. Ar fi o experienta si mai interesanta daca ati fi introdus si o corabie. Doar e un joc cu pirati, nu? Sea of ​​Thieves face parte dintr-un nou gen de jocuri video concepute pentru a atrage jucatorii in lumi vii, menite a fi jucate ore intregi. In interiorul industriei, se numesc “jocuri ca un serviciu” sau “jocuri de serviciu live”. Dar pentru oricine altcineva, acestea sunt o sansa de a juca un joc dupa continutul pe care il aleg chiar ei. 

Aceasta idee este departe de a fi noua. Jocurile de aventura cum ar fi EverQuest din 1999 si World of Warcraft din 2004 au devenit fenomene in lumea gamingului, atragand milioane de utilizatori care nu numai că au jucat jocurile, ci  au si cumparat carti si marfuri timp de zeci de ani. Ah, marketingul nascut din hipstereala unor fani ducand la succesul unui intreg mercandise. N-ai cum sa intelegi ce spun daca esti unul dintre cei care isi cumpara fake-uri Supra sa se laude prin cartier. Revenind la fanbase, milioane de fani au mers chiar sa vada un film de lung metraj, denumit in mod corespunzator Warcraft, in 2016.

Ok, au tecut perioadele EverQuest si WoW iar, in ultimii ani, mai multe companii si-au creat propriile lor jocuri de acest gen. Multe au fost expuse la E3 Electronic Entertainment Expo de saptamana trecuta.

Bethesda vine cu The Elder Scrolls Online, joc epico-fantastic (la prima vedere) si Fallout 76, un titlu survival, post-apocaliptic. Electronic Arts si-a lansat jocul de aventura Anthem la inceputul acestui an. Bungie, producatorul seriei de jocuri Halo, care defineste intreaga industrie de astfel de jocuri, ofera acum un titlu epic de lupta spatiala, numit Destiny. Iar titlul  celor de la Epic Games, Fortnite, cel care a pus battle royale pe harta jocurilor, a devenit unul dintre cele mai populare al industrie.

Prin urmare, nu ai alta optiune decat sa consideri posibilitatea ca urmatorul mare joc care o sa apara pe piata sa nici nu aiba un final concret. Mai sunt astfel de jocuri, dar nu la nivelul asta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *