Facebook sustine ca nimeni nu se asteapta la confidentialitate pe internet

Facebook a sustinut, miercuri, ca nu a incalcat drepturile de confidentialitate ale utilizatorilor, deoarece nu exista asteptari de confidentialitate atunci cand se utilizeaza medii sociale. Ma amuza din ce in ce mai mult cum incearca sa se scoata. Zuckerberg sustine ca nu exista reglementari clare pentru protectia confidentialitatii, ca altfel le-ar fi respectat si nu ar fi vandut datele utilizatorilor sai catre toate companiile mari din domeniul tech, altul sustine ca nu aveau ce sa incalce pentru ca nu exista asteptari la confidentialitate pe internet. Normal ca nu mai exista minimul de asteptari la confidentialitate pe internet cand Facebook, Google sau orice alt gigant in domeniul tech gaseste o metoda sa faca rost de datele unui utilizator. Dar, evident, sunt atat de disperati sa scape cu fata curata incat in fata publicului spun un lucru, iar in fata instantei spun total opusul. 

“Nu exista nicio invazie a vietii private, pentru ca nu există nici o confidentialitate pe internet”, a declarat Orin Snyder, consilier al Facebook, in cadrul unei audieri preliminare, pentru a respinge un proces în urma scandalului Cambridge Analytica, in conformitate cu Legea 360. Nu, lumea e rea, iarta-i, ca nu stiu ce spun. Intr-adevar, accesarea datelor precum numele real si adresa de domiciliu nu e o invazie a vietii private. Ca Facebook nu a mai trimis vreodata datele unui utilizator la vreun departament de politie. Niciodata.

Compania nu a negat ca terte parti au accesat datele utilizatorilor, dar a declarat in schimb judecstorului districtual Vince Chhabria ca nu exista “asteptari rezonabile de confidentialitate” pe Facebook sau pe orice alt site media social. Nu stiti nici macar sa va justificati actiunile. Ce e cel mai rau e ca argumentul legal al reprezentantilor companiei vine in contradictie cu politica celei mai mare retea sociala din lume, care incerca sa convinga oamenii ca stie cum sa le protejeze informatiile personale. La inceputul acestei luni, directorul adjunct al Facebook, Sheryl Sandberg, a declarat că ea si Zuckerberg vor face “orice este nevoie” pentru a mentine oamenii in siguranta pe Facebook.

Apelurile de reducere a controlului lui Zuckerberg asupra Facebook au crescut, deoarece compania continua sa fie afectata de probleme, inclusiv probleme legate de confidentialitatea si securitatea datelor. Exista pana si miscari in interiorul companiei pentru a-l inlocui pe Zuckerberg, insa acest lucru este imposibil. Facebook se asteapta sa se confrunte cu o amenda de 5 miliarde de dolari din partea Comisiei Federale pentru Comert (FCC) pentru lipsa de interes in protectia vietii private a utilizatorilor. Practicile companiei de prelucrare a datelor au fost puse sub semnul intrebarii in urma scandalului Cambridge Analytica din 2018, in timpul caruia au fost accesate in mod necorespunzator informatii personale cu privire la 87 de milioane de utilizatori Facebook.

Chhabria pare dispus sa lase cel putin o parte din proces sa continue, declarand într-o ordonanta inaintea sedintei (PDF) ca reclamantii ar trebui sa se astepte ca instanta sa accepte argumentul ca informatiile private au fost dezvaluite fara consimtamantul expres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *