Zuckerberg ar trebui sa demisioneze ca CEO, spune fostul sef al departamentului de securitate al Facebook

Fostul sef al departamentului de securitate al Facebook spune ca Mark Zuckerberg a acumulat prea multa putere si ar trebui sa demisioneze din funcția de director executiv al gigantului de rețele sociale. “Exista un argument legitim ca el are prea multa putere”, a declarat Alex Stamos la conferința de coliziune de la Toronto, marți. “Trebuie sa renunte la o parte din aceasta putere. Daca as fi fost [n.red. Zuckerberg], as fi mers deja sa angajez un nou director executiv pentru companie”. A gasi pe cineva care sa conduca compania in locul sau i-ar permite lui Zuckerberg sa-si indrepte atenția asupra produselor de constructie, a afirmat Stamos in comentariile pe care le-a raportat initial CNBC. Stamos, care a parasit compania anul trecut, a sugerat chiar si un inlocuitor pentru Zuckerberg in functia de director executiv. Pe presedintele Microsoft, Brad Smith.

Produsul este “unde este pasiunea lui”, a spus Stamos. “El ar trebui sa angajeze un director executiv care sa ajute la semnalizarea atat pe plan intern, cat si pe plan extern, ca cultura ar trebui sa se schimbe”. Zuckerberg si Facebook s-a confruntat pe parcursul ultimului an, cu o serie de probleme de confidentialitate si securitate, inclusiv scandalul Cambridge Analytica. Scandalurile in care acestia sunt implicati privesc dezinformarea (mai ales in plan politic, prin implicarea retelei sociale in alegeri) si continutul neadecvat pe platforma sa (cel mai mare scandal legat de acest lucru fiind faptul ca filmarile atentatelor de la Christchurch au fost lasate sa fie transmise in direct si nu au intrat in vizorul companiei pana ce clipul nu a adunat 2000 de vizionari, la ceva timp dupa ce live-ul se incheiase). Reteaua sociala a atras, de asemenea, dispretul deputatilor din Congres si asteapta o amenda de pana la 5 miliarde de dolari pentru incalcarea politicilor de confidentialitate.

Stamos este bine familiarizat cu subiectul, jucand un rol central in răspunsul Facebook la interferenta pe platforma sa de catre trollii rusi in alegerile prezidentiale din 2016 ale SUA. El are, in aceeasi masura, o reputatie pentru confruntarea altor lideri de companii cu privire la provocarile legate de confidentialitate. Facebook a cunoscut o crestere rapida in ultimii ani, devenind cea mai populara retea de socializare a lumii. Cresterea a continuat, fiind alimentata de achizitii, precum cele ale Instagram si WhatsApp, un serviciu de mesagerie. Acum, se pare ca reteaua sociala are prea multa putere, avand acces inclusiv asupra locatiei in care te-ai putea afla (locatia apare in poza ta atunci cand o pui pe Instagram) sau asupra conversatiilor tale (sunt teorii pe care presa americana le numeste ostentativ “conspiratii”, insa Whatsapp nu pare atat de criptata precum sustine ca este, iar Facebook ar putea asculta apelurile). Criticii se pun de acord, de asemenea, ca puterea enorma a Facebook trebuie sa fie tinuta sub control.

Chris Hughes, care a co-fondat Facebook impreuna cu Zuckerberg in timp ce erau studenti la Harvard, a declarat pentru publicatia New York Times la inceputul acestei luni, ca Zuckerberg are prea multa putere si a cerut desfiintarea retelei sociale. Lucru pe care l-au mai cerut si alti indivizi sau institutii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *