Secretarul de stat al SUA avertizeaza Marea Britanie in privinta riscurilor prezentate de Huawei

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a cerut Marii Britanii sa-si stabileasca prioritatile in ceea ce priveste securitatea sa si cea a aliatilor sai atunci cand vine vorba de prezenta companiei chinezesti Huawei. Vorbind de la Londra, el a spus ca SUA “si-a facut cunoscute opiniile” in ceea ce priveste rolul Huawei in dezvoltarea retelei 5G a Regatului Unit. El a spus ca SUA trebuie sa protejeze operatiunile din Regatul Unit fata de “riscurile de securitate” pe care acestea le intampina si sa asigure ca partenerii de date sunt 100% “de ├«ncredere”. Ministrul de externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat ca Regatul Unit nu-si va compromite niciodata capacitatea sa de a impartasi informatii cu SUA.

In urma discutiilor cu omologul sau american, Hunt a subliniat ca nu a fost luata nicio decizie in ceea ce priveste implicarea firmei chinezesti in dezvoltarea serviciilor de banda larga ale retelei de date de urmatoare generatie in Marea Britanie, adaugand faptul ca ministrii inca “au in vedere dovezile”. Dintr-un motiv sau altul.

Leak-ul celor de la Huawei nu e infractiune, potrivit politiei

Problema a provocat o controversa politica uriasa saptamana trecuta, atunci cand ministrul britanic al Apararii, Gavin Williamson, a fost demis din guvern ca urmare a scurgerii de informatii privind discutiile de la o reuniune a Consiliului National de Securitate. Aceasta a urmat rapoartelor mass-media care sugereaza ca a fost luata, deja, o decizie in principiu de a atribui contracte celor de la Huawei pentru elemente non-core ale noii retele.

Statele Unite sunt alarmate de cresterea globala a Huawei, care s-a ridicat enorm pe piata de telefoane mobile si cauta sa se extinda in tot domeniul tech, si despre care criticii americani sustin ca este o companie-marioneta a Partidului Comunist Chinez, fiind folosita pentru a spiona tarile straine prin intermediul echipamentelor pe care le detine.

Dupa discutiile cu premierul britanic Theresa May, si cu Hunt, Pompeo a avertizat asupra incercarilor chineze de a “promova tranzactii de infrastructura corupte in schimbul influentei politice” in intreaga lume. Referindu-se la expansiunea chineza in Asia de Est, el a cerut Regatului Unit “sa fie la fel de vigilent si de vocal impotriva celorlalte activitati chineze care submineaza suveranitatea tuturor natiunilor”.

Conflictul dintre Huawei si SUA: O scurta explicatie

De ce se afla Marea Britanie in contradictie cu aliatii ei cibernetici in privinta celor de la  Huawei? Simplu. Huawei ofera cele mai ieftine echipamente pentru reteaua de date 5G de pe piata la momentul actual, iar britanicii vor sa evite sume costisitoare pentru instalarea 5G pe teritoriul tarii. Cu toate acestea, in timp ce Pompeo, secretarul Marii Britanii, are dreptul suveran sa ia propriile sale decizii comerciale, el a indicat ca Statele Unite s-ar fi asteptat ca aliatul sau de incredere sa puna pe primul loc securitatea in dauna intereselor financiare.

“Sunt convins ca fiecare dintre cele doua natiuni ale noastre va alege calea pentru a asigura securitatea retelelor noastre”, a spus el.

Cat despre conflictul dintre Huawei si SUA, acesta a inceput in anul 2012, atunci cand americanii au descoperit despre compania chinezeasca ca si-ar folosi echipamentele pentru spionaj. De atunci, administratia de la Washington a interzis prezenta gigantului tehnologic pe teritoriu american, indemnandu-si aliatii sa procedeze la fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *