Facebook si eforturile sale impotriva dezinformarii – click gap

Saptamana trecuta Facebook a anuntat ca va lua o serie de initiative pentru a limita raspandirea conținutului “problematic”, cum ar fi dezinformarea si extremismul, pe platforma sa, insa reprezentantii retelei sociale au tinut sa precizeze ca responsabilitatea de a descoperi continutul respectiv ramane a algoritmilor si a utilizatorilor. Cea mai notabila dintre aceste initiative este utilizarea a ceea ce compania numeste un semnal de “click-gap”, care va elimina orice postari ce contin link-uri cu articolele de stiri pretinse care primesc cantități mari de trafic de pe Facebook, insa nu sunt legate de alte site-uri web. Obiectiv vorbind, este o initiativa suficient de buna pentru a scapa de o multime de continut care tinde sa dezinformeze utilizatorii, continut pe care il gasesti in absolut orice domeniu, de la tehnologie si pana la studii false in legatura cu vreun stil de viata sau regim. Facebook spune ca spera ca noul sistem sa poata reduce fluxul “continutului de calitate scazuta”, cum ar fi dezinformarea si clickbait-ul. In teorie este usor de presupus faptul ca acest semnal va avea succes, insa Facebook, dupa cum am spus si mai sus, inca tinde sa spuna ca acest efort se poate baza in mare parte pe algoritmii codului si pe viteza de reactie a utilizatorilor care sa raporteze acest tip de continut. Deci, da, si noi speram ca o sa avem ocazia sa vedem din ce in ce mai putin continut cu clickbait si dezinformare pe platforma celor de la Facebook, pana nu mai apare deloc. Nu este totul vorba de speranta, cateodata mai trebuie sa oferi si garantii.

Tessa Lyons, directorul departamentului de integritate a stirilor al Facebook, a declarat ca, potrivit uei cercetari a companiei, sursa  de unde provine traficul web este un semn al gradului de autoritate al unui site. Motoarele de cautare utilizeaza semne similare pentru a determina calitatea site-urilor web. Astfel, acest proces de selectionare a continutului in functie de relevanta sa pe alte platforme este, intr-adevar o idee buna, insa, venind din partea celor de la Facebook, va trebui sa asteptam o perioada sa vedem exact in ce masura va da rezultate. “Credem ca ne va ajuta sa luptam impotriva continutului de calitate scazuta, pe care oamenii nu vor sa-l vada”, a declarat Lyons in ceea ce priveste aceasta schimbare.

Facebook a convocat o mana de jurnalisti la sediul sau pentru a le explica acestora schimbarile si a emis un comunicat de presa care subliniaza intțiativele mai ample luate impotriva acestei probleme. Inițiativa Facebook de a adapta serviciul in jurul unor comunitați mai mici, cum ar fi “Grupurile” si funcțiile sale de mesagerie, schimbari anuntate de catre reprezentatntii retelei scociale in martie, au fost obiectul unei dezbateri mai ample in ceea ce priveste raspandirea dezinformarii in diverse subiecte, inclusiv in privința vaccinurilor si a teoriilor conspirationiste (in ciuda faptului ca sunt unele astfel de teorii care sunt bine fondate). Grupurile care raspandesc dezinformarea au descoperit ca si-au largit popularitatea in afara controlului public, iar Facebook, se pare, incearca sa diminueze acest fenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *